tisdag 24 juli 2007

En fiffig idé när man vill lösa personalproblem: vi kollar hur aporna har det!

Skrivet: 24 juli kl. 23:20
Ibland överträffar verkligheten allt man kan tänka sig. Skatteverket med sina 10 000 anställda genomför den största omorganisationen på länge. Om fem år räknar verket med att ha 66 kontor på 45 orter. Stordriftsfördelar är tanken men det finns också en övre gräns för hur stora kontoren får bli, 150 anställda per kontor. Siffran 150 motiveras med biologiska studier på apor, enligt en rapport publicerad på verkets intranät.


i förhållande till andra primater
"Talet 150 återkommer hela tiden när det handlar om storleken på en grupp som har någon form av social gemenskap. Evolutionsbiologer har sett att primater lever i sociala grupper av olika storlekar", kan man läsa i rapporten.. Beräknat på hur stor hjärna människan har i förhållande till andra primater (apor) kan man räkna fram den bästa gruppstorleken för sociala relationer, fortsätter rapporten. "Utifrån denna formel har man kommit fram till att den optimala gruppen (eller största möjliga) gruppen för människor är 147,8 personer".

generaldirektören
Mats Sjöstrand, generaldirektör på Skatteverket, har svårt att förstå uppståndelsen kring att myndighetens anställda jämförts med apor.

seriöst ställningstagande?
Anställda och fackföreningen har kraftigt ifrågasatt det seriösa i att bli jämförda med apor och över hur underbyggda övriga ställningstaganden är när över 1 000 anställda tvingas byta arbetsort. Inte heller har facket genom rapporten fått klarläggande i frågan om värdet överhuvudtaget med centraliseringen.

Är vi kanske alla apor (utom Sjöstrand förståss)?
Något dummare och mer provocerande sätt att motivera en omorganisation får man väl leta efter och den där Sjöstrand borde vara mogen för något mindre ansvarsfullt arbete. Ytterligare så borde detta vara en politisk fråga i det att centraliseringen innebär en allvarlig försämring av Skatteverkets service till allmänheten och inte minst alla småföretagare som är beroende av en nära kontakt till skatteverkets handläggare. Men vi i allmänheten och företagarna är väl också apor som kan ges en eller annan banan så att vi håller oss lugna. Hur är med politikerna? Ja, regeringen är väl de största aporna, följt av apgardet i riksdagen? Det är nog bara Sjöstrand som inte är en apa? Han har kanske för liten hjärna i förhållande till andra primater, vad vet jag?

Inga kommentarer: