onsdag 18 mars 2009

Alliansen mellan högerregeringen och arbetsgivarna.

Det första högerregeringen gjorde var att förskjuta makten
Har du tänkt på att det första högerregeringen genomförde var ett antal försämringar i a-kassan och försäkringssystemen. Och det var så bråttom att försäkringskassan höll på att gå på knäna för att genomföra de ändringar som i expressfart skulle genomföras. Försämringarna var naturligtvis ett avbräck för alla löntagare som drabbades av dem. Men det inte minst viktiga var att det innebar en våldsam maktförskjutning i samhället och trycker ner lönerna samt försvagar fackföreningarna.

Välfärdsstaten ger individuellt välbefinnande men också en maktförskjutning
Välfärdstaten, som socialdemokraterna i politisk strid med de borgerliga partierna byggt upp, var tänkt att öka välbefinnandet och den social tryggheten hos människor. Men den innebar också ett radikalt ingrepp i hela ekonomin därför att den förändrade balansen mellan arbetare och kapitalister.

Arbetsgivarna bröt förhandlingarna
Varför tror du att arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv plötsligt bröt förhandlingarna om ett nytt Saltsjöbadsavtal när man inte fick sin vilja igenom med massa ändringar i arbetsrätten? Krav som för övrigt av Anders Borg betecknats som orimliga/tondöva.

Genom maktförskjutningen skulle arbetarna kuvas
Varför vågade man bryta? Jo helt enkelt därför att högerregeringens åtgärder att försvaga fackföreningarna och försäkringssystemen genom den ekonomiska krisen skall får arbetare att disciplineras i sina lönekrav. Man tvingas i vissa lägen som Metalls avtal utvisar att dämpa anspråken för att företaget inte skall gå omkull eller för att kommunen inte skall tvingas stänga verksamheten.

Köper vi deras dubbelspel?
Reinfeldt, som ääälskar kollektivavtal och den svenska modellen, kan sedan under förevändning att han försvarar välfärdens kärna, vägra att bistå drabbade brancher och hårt ansträngda kommuner. Svenskt Näringsliv kan tillsammans med Borg och Reinfeldt helt enkelt bara vänta ut löntagarna och hoppas på att väljarna också köper deras dubbelspel.

Inga kommentarer: