tisdag 12 november 2013


Skilj på princip och idé! Dagens Nyheter hävdade apropå tårtningen av Jimmie Åkesson att man måste skilja på principer och idéer  . Att försvara yttrandefriheten är inte att försvara rätten att säga just det man själv tycker. Det är att försvara rätten för andra att säga också avskyvärda saker, så länge uttalandena för övrigt håller sig inom lagens råmärken utifrån regler för hets mot folkgrupp och förtal. Rätten att uttala det som majoritetssamhället är tämligen överens om behöver inget försvar. Därför går det alldeles utmärkt att försvara såväl pastor Åke Greens förklenande uttalanden om homosexuella som Jimmie Åkessons brandtal mot invandring (eller boksignering) utan att i långa haranger först deklarera hur illa man tycker om deras idéer. Principen att få tala fritt är både större, viktigare och mer dyrbar än de idéer som torgförs.
Men är de valda exempel adekvata?
Åke Greens förklenande uttalanden från predikstolen sades i i Högsta domstolens dom väl vara av karaktär hets mot folkgrupp men friades endast p.g.a. domstolens värdering av praxis hos Europadomstolen beträffande religionsfrihet (sic!). Därför är det knappast försvarbart att uttrycka sig om homosexuella som Green gjorde. När det gäller Jimmie Åkesson och hans partivänner uttalar sig mot invandring, så skiner ofta en hets mot muslimer m.fl grupper igenom och att man då är utanför lagens råmärken är ganska klart. Jag håller med om att få tala fritt är viktigare än de idéer som torgförs men det finns ju i alla fall gränser. Båda exemplen rör sig i en gränszon varför jag inte är upprörd för annat än Högsta domstolens mesighet och över den makalösa överreaktion mot gräddtårtan
en rad publicister har visat. När gäller försvaret av demokrati och yttrandefrihet så är det ju så att både du och jag betalar SÄPO dyra pengar för att skydda just Sverigedemokrater vid olika populistska och utmanande framträdanden.

Visst är det tveksamt med tårtning Det går väl ann när Karin Pettersson i AB skriver Sverige¬demokraternas politik bör bekämpas. Men det ska ske med argument och opinionsbildning. Med bättre politiska förslag, med kamp för människo¬värdet. Även Lena Mellins farhågor att politiker inte vågar vistas ute bland vanliga människor är beaktansvärd. Man kan också förstå reaktioner på SÄPOs fadäs att inte stoppa tårtkastaren . Även Jonas Sjöstedt tycker inte att man får kasta tårta. Men när SvD pläderar för högre straff för tårtkastare tangerar man gränsen för bra omdöme. Det är ju i alla fall skillnad på ett vapen och en tårta! Samtidigt skriver Dagens Media att tidningarna hade budgivning om bilderna som fångats av ett av SD inhyrt filmbolag. Demokratiska media gav alltså SD ett inte oväsentligt bidrag till kassan!!


Kreativt förslag: Köp tårta till Irenes böter!
”Våldsverkaren” är intervjuad i Expressen och jag känner stor sympati för hennes inställning . Jag delar verkligen Petter Larsson lugnande ord En demokrati måste tåla harmlösa aktioner och att det skulle börja med en tårta och sluta med en handgranat är en överdriven farhåga! Precis som feministiskt initiativ vill jag bjuda Irene på tårta. Jimmies bageri  säljer demokratiska tårtor för odemokratiska idéer för att betala Irenes böter. Jag vill också hurra för alla storordiga försvarare av yttrandefriheten som mumlar godkännande när Åke Green får åberopa religiösa skäl att kalla homosexuella för samhällets kräftsvulster medan man tar till storsläggan när främlingsfientliga Jimmie får litet tårta i ansiktet. Det är sinne för proportioner det.

Inga kommentarer: