tisdag 12 november 2013


OK, Stefan vi skall gå fram ensamma i valet och bilda regering Jag har flera gånger ifrågasatt snacket om blockpolitikens död som dumheter , exempelvis Blockpolitik = olika idégrund är inte död och bör inte dö - men utesluter inte långsiktiga överenskommelser . Och i dag kom som förvarnat min egen partiledare med deklarationen Jag vill bryta upp blockpolitiken. Stefan Löfven  är bra och jag håller med så långt som han postulerar
• Vi går fram med egen valplattform
• Vi vill ha en socialdemokratiskt ledd regering
• Vi vill regera över blockgränserna och skall öppna för blocköverskridande lösningar

Detta är något jag helhjärtat kan ställa upp på och jag arbetar gärna för detta i det kommande valarbetet. Det var inte förvånande att M-alliansen snabbt replikerade Med S valstrategi blir det osäkert och kaosartat . Reinfeldt tillägger ”inte verklighetsförankrat” och Björklund ”bara snömos” och ”Lööf äter hellre skon än samarbetar med S”.

Blocköverskridande lösningar nödvändiga Det blocköverskridande regeringsarbetet behövs verkligen bl.a. i försvarsfrågan, vinster i välfärden, pensionerna, skolan, styrsystem i offentlig verksamhet (Zaremba) m.fl frågor som det vore förödande att ha ett ständigt växlande med valvinden. I vissa frågor är det helt enkelt nödvändigt med en flerårig kontinuitet. Det rör dessutom stora frågor där det mesta gått snett under Reinfeldts svaga regerande. Skolan, sjukvården, jobb och arbetslöshet, järnvägar mm är eftersatt då det offentliga dränerats på resurser för att ge skattesänkningar huvudsakligen till dem som redan har det hyfsat. I många fall i sådan grad att t.o,m, vanligt underhåll eftersatts.
Blockpolitiken rymmer emellertid grundläggande värden Stefan Löfven uttrycker sig – enligt min mening – vårdslöst när han pratar om ”Miljöpartiet en naturlig samarbetspartner framöver”. Den enda idémässigt naturliga partnern för oss Socialdemokrater är faktiskt Vänsterpartiet, som liksom vi står på en grund av demokratisk socialism. Miljöpartiet har inte en sådan grundsyn även om deras politik i praktiken ofta är väl förenlig med vår syn. Ibland är det ju så att det är MP  och V som har gemensam syn, såsom att förbjuda vinster i välfärden, där S tramsat sig fram till en oformlig kvalitetsfigur. Men hur kan man som Karin Pettersson i AB tala om blockpolitikens dödsryckningar , DN: Löfven öppnar för MP-ministrar , Eva Stenberg, DN, Ny s-ignal om mittenpolitik , Lena Mellin tror att det handlar om en blocköverskridande regering
Blocköverskridande innebär inte C- och FP-ministrar (Guskelov)! På nyhetsplats i Aftonbladet tolkas detta som att S-ledaren Stefan Löfven kan tänka sig regera med Annie Lööf (C) och Jan Björklund (FP) - om han vinner valet. Detta är en grov övertolkning, som är desto mer märklig eftersom den görs på nyhetsplats. Expressen talar om hur väl förankrad planen är och att Löfven vill undvika Mona Sahlin fällan . GP talar om Löfvens maktspel men frågar sig vilken politik som då skall föras . Göran Greider i Dalademokraten skriver att Löfven begår ett misstag när han förklarar att partiet skall överge blockpolitiken och samarbeta även med borgerliga partier , Jenny Wennberg skriver i Arbetarbladet Illa socialdemokraterna att man kan tänka sig att samarbeta med det nu mera nyliberala Folkpartiet och Centern ... , Kalle Olsson i Länstidningen skriver om Ökad trängsel i mittfåran, vilket medför att partiet tappar sin identitet i strävan att charma mittenväljarna. Nu innebär blocköverskridande varken att det blir C- eller FP-ministrar eller att Socialdemokraterna accepterar den nyliberala M-allianspolitiken. Om så är fallet hänger inte jag med!

Inga kommentarer: