fredag 2 april 2010

Pensionärer, sjuka och arbetslösa - högerregeringen för en klasskamp!

"Skillnaden i beskattning av pension och lön skalla bestå.."
Lika men ändå olika skriver Sydsvenskan i en ledare av Mats Skogkär 31/3. Regeringsorganet Sydsvenskan hyllar naturligtvis Reinfeldt för att han vill att "skillnaden i beskattning av lön och pension att bestå... Att han följer arbetslinjen, håller på principen." Det är nämligen så , förklarar Skogkär, att "den skattesänkning på 5 miljarder kronor som pensionärerna utlovats ändrar
inte på saken."


Högerns pensionärsutspel kosmetika i valrörelsen
Betänk detta alla pensionärer högerregeringens utspel om 5 miljarder ändrar inte på inriktnimngen utan är kosmetika i valrörelsen. Dessutom kan detta efter valet korrigeras eftersom man har inriktningen att det skall finnas en orättvis skillnad i beskattningen av olika inkomster.

Ingen arbetslinje
Dessutom är det ytterligare ett fel i Skogkärs argumentering det är inte visat att detta är en "arbetslinje" eftersom jobbskatteavdraget inte gett nya jobb. Däremot skulle jobbskatteavdragets 70 miljarder ha skapat massor med jobb inom den offentliga sektorn, en arbetslinje som heter duga.

Pension är redan mindre än lön
Skogkär citerar också Reinfeldt som har mage att argumentera om att "jobbaren har i regel utgifter en pensionär slipper". Det är visserligen sant när det gäller
a-kassa, arbetsresor osv. Men då bortser Reinfeldt (och Skogkär) från det faktum att pension är en bråkdel av lön, ofta kring 65 procent. Pensionering innebär alltså för de flesta en kraftig inskränkning i ekonomin, ja en så kraftig att den är större än de kostnader en aktiv arbetare har. Dessutom så har de flesta pensionärer kostnader som inte jobbare har exempelvis för mer sjukvård och mediciner, hjälp med olika saker nätr krafterna sviker. Att alltså använda detta somn ett argument för att beskatta pension mer än löneinkomst är därför både grundlöst och framförallt synnerligen kränkande: att sätta pensionärer i strykklass.

En femhundring är väl inget att bråka om!
Men Skogkär nöjer sig inte med dumheten att åberopa sin partiledares orättviisa ord utan hånar PRO-ordföranden Anders Teljebäck när han sagt: ”Man river isär ett samhälle, man ställer generation mot generation”. Det rör sig ju enligt Skogkär för pensionären med 14000 kronor i pension cirka 500 kronor mer i skatt än en löntagare med samma inkomst. Enligt tabellen på skattekrona 31 betalar pensionären 676 kr mer per månad, vilket per år gör 8.112 kr, och en sjuk eller arbetslös betalar 940 kr mer i månaden, vilket per år gör 11.280 kr. Detta är hur man resonerar när man är en välbetald hejduk för en omoralisk högerregering. Det är dessa utsatta som för övrigt just betalar för de skattesänkningar som bl.a. välbetalda jourmnalister tar in genom högerregeringen. Det vässar väl pennan, eller hur?

Pension är uppskjuten lön
Efter att ha konstaterat att lika skatt för lika inkomst är en bra princip angriper regeringens talesman Skogkär talet om pension som ”uppskjuten lön”, som han betecknar som ett avsiktligt vilseledande. Bortsett från premiepensionsdelen "omfördelar pensionssystemet nämligen pengar från dagens skattebetalare till dagens pensionärer". Min pension är alltså något slags bidrag från Skogkär och andra som fortfarande är aktiva i arbetslivet! Men detta är ju rena skenbilden av verkligheten, nämligen varje jobbare har under sitt aktiva arbetsliv haft avdrag på lön för att detta skulle gå till pension. En helt annan sak är att de avdragna pensionspengarna gått till pensioner för dem som vid tillfället var berättigade till det mot samhällskontraktet att senare genaration skulle svara för min pension. Ur den enskilde jobbarens synpunkt är det därför sjukt att påstå att pension inte är "uppskjuten lön".

Upp till kamp pensionärer mot en orättvis regering
Alltså upp till kamp pensionärer. Högerregeringen snor våra pengar och argumenterar sjukt för det berättigade i detta. Ingen annan regering i hela världen resonerar lika omoraliskt som Reinfeldt & Co. Vi är 1,7 miljoner och nu får vi se till att vi själva röstar och att alla våra barn och barnbarn röstar på en rättvis regering. Detta är verklig klasskamp där man orättvist sätter åt oss pensionärer, sjuka och arbetslösa för att ge skatteavdrag till dem som redan har det bra.

Inga kommentarer: