lördag 17 april 2010

Högerns angrepp mot den Svenska modellen

Skattesänkning men inte när eller hur mycket och gapet skall bestå
Reinfeldt pratade om Tre skattesänkningar (http://svt.se/2.22620/1.1967567/reinfeldt_tre_skattesankningar; http://www.dn.se/nyheter/valet2010/reinfeldt-tre-skattesankningar-nasta-mandatperiod-1.1078994 ) i sitt avslutningstal vid Moderaternas kommunala rikskonferens i Göteborg på lördagen. Fortsatt sänkt inkomstskatt, sänkt skatt för pensionärer och höjd brytpunkt i statsskatten. Men bara med fyra förbehåll:
• pengar ska först användas till kvalitetssatsningar i välfärden - och det låter väl juste men frågan är vad det handlar om
• vara ordning i de offentliga finanserna - och även det låter väl juste men ger också möjligheter att hela tiden skjuta frågan framför sig
• ingen precisering hur stora skattesänkningar det kan handla om – och när det gäller pensionärerna så har hittills i de stort annonserade skattesänkningarna det rört sig om att minska gapet mellan skatt på vanlig inkomst och pension med någon hundralapp.
• det är rimligt att minska gapet ytterligare mellan pensionärer och löntagare men gapet ska inte helt tas bort – och det var väl åtminstone klara besked på att (M)alliansen inte siktar på att upphäva den orättfärdiga åldersdiskrimineringen.

Inte mer att säga
När Fredrik inte hade mer att säga om sin egen politik så försökte han skämta bort den misslyckade arbetsmarknadspolitiken med ”Alla i hela världen har märkt finanskrisen utom Mona Sahlin och Thomas Östros. De verkar inte kunna skilja på låg- och högkonjunktur. Hur bra är de då på att bära ansvaret i avgörandets stund?” Vad Fredrik menar är att han är så inriktad på skattesänkningar för de rika att han inte velat använda pengarna till att motverka arbetslösheten på sätt sedvanlig socialdemokratisk politik går ut på, nämligen att satsa stort på den offentliga sektorn i lågkonjunktur. Om socialdemokraterna sa Reinfeldt: ”Socialdemokraternas stora förnyelsearbete resulterade i att de nu lovar att gå till val på Göran Perssons mål. De har dessutom hittat hans gamla toppade lag i någon skrubb på Sveavägen 68" och de korkade (M)-delegaterna applåderade och skrattade.

Just det - hederlig gammal socialdemokratisk politik
Ni högerfolk skrattar och (M)allar er. Fredrik hade helt rätt det är gammal hederlig sociasldemokratisk politik vi ställer mot er rikemanspolitik. Enligt finansdepartementets egna siffror så skall man ha minst 50.000 i årsinkomst och en dunderförmögenhet för att tjäna bra på rikemansregeringen. Ni bara snackar om fackföreningarna samtidigt som ni försvårar deras verksamhet och försvagar deras ekonomiska underlag utan att göra samma med arbetsgivarna. Ni snackar om välfärd och urholkar både a-kassa och sjukförsäkring samtidigt som ni skapar privata filer för de förmögna. Ni snackar om kollektivavtal och arbetsrätt samtidigt som ni inte rör en fena för att motarbeta lönedumpning och bemanningsföretag. Ni snackar om välfärd samtidigt som det nästan inte byggs en hyresrätt utan bara bostadsrätter. Er skattesänkarpolitik och privatisering av elementära offentliga skyldigheter har tagit bort möjligheterna att i längden sörja för välfärd för den stora massan. Därför är också ert tal om rättvisa valårets största hyckleri.

Socialdemokratisk förnyelse - åter till den Svenska modellen
Allt detta vill vi ändra tillbaka och återigen föra en politik som ger även de små i samhället möjligheter till ett bättre liv. Och då är förebilderna inte bara Persson, som klarade av finanskrisen efter den förra borgerliga regeringen som gäller, utan hela raden från Branting, Per-Albin Hansson, Wigfors, Tage Erlander, Palme och Carlsson som skapade den Svenska modellen – en modell, som vi vill försvara mot era angrepp. Detta är förnyelse jämfört med det rikemansexperiment högerregeringen försökt sig på. Vi lär inte kunna återställa ordningen på en mandatperiod utan precis som för Persson så tog det två att städa upp

Inga kommentarer: