fredag 9 april 2010

Högerregeringen utnyttjar budgeten till max

Riksdagen får budgeten via tidningsreportage Oppositionen kommer inte att, som brukligt är, få ta del av regeringens budgetproposition i förväg, meddelade Moderaternas gruppledare i riksdagen, Lars Lindblad, då han beskyllde oppositionen för att ha skvallrat för medierna. ”Det är nästan komiskt” utbrister Sydsvenskan i sin huvudledare i dag 9/4 ”Regeringen läcker” (http://sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/article644941/Regeringen-lacker.html) och pekar på att alliansregeringen gjort det till rutin att åka land och rike runt och lägga fram valda delar av budgeten i förväg. Uträkningen bakom den taktiken är alltför uppenbar. Att presentera budgetproppen stycke¬vis och delt förväntas ge maximal – och maximalt positiv – uppmärksamhet för regeringens politik... Spinn, spinn, lät PR-maskineriet... Alliansregeringens budgetinkontinens är PR-mässigt förståelig men demokratiskt förkastlig.

Pluss i kanten Nog är Sydsvenskan vidsynt alltid i sin förståelse för högerregeringen med egot i högsätet och då får ju demokratin stå tillbaka, naturligtvis. Men att man överhuvudtaget knystade något kritiskt om högerregeringen får väl bokföras som ett plus på hederlighetskontot där det f.n. är konkursmässigt underskott. Däremot omfattas naturligtvis inte hederligheten av förslagens innehåll.

Valfläsket steks så att det osar. Regeringen har gjort utspel under våren till olika grupper där man haft föga framgång med sin politik:
• Regeringen konstaterade att kvinnorna svek högerregeringen då lät man sammankalla media och förkunnade att man i feministisk anda skulle hota näringslivet med kvottering i styrelserna. Något som alla kvinnor genast föll i trans över.
• I mars avslöjades att pensionärerna skulle få sitt grundavdrag höjt. Pensionärerna, som var missnöjda, behövde mutas inför valet. Ja, inte en rättvis beskattning av sin inkomst eftersom Reinfeldt uppgav att det fanns skäl till en skillnad (http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=40997).
• Några dagar senare presenterade högerkvartetten satsningar på infrastruktur och storstadsregioner, vilket visade sig vara en PR-bluff med gammal skåpmat. Däremot skulle samtidigt enligt Borg tillkotten till regionernas och kommunernas välfärd strypas.
• Samtidigt avslöjades budgetposten med höjda flerbarnstillägg i barnbidraget om totalt 700 miljoner kronor, en särskild sommarjobbssatsning för skolungdomar och mer pengar till sommarskolor.

Berlusconi-tendenser
Man håller med Sydsvenskan när man konstaterar: Så nog läcker det alltid. Men det är klart, det centrala ordet i Lars Lindblads uttalande är ”okontrollerbart”. Regeringen vill själv bestämma vad som skall sippra ut och när. Och då får man väl strunta i demokratin och utnyttja sitt övertag dels att sippra ut nyheterna dels ock att få dem spridda över hela landet genom alla sina 100 dagstidningar med över 3 miljoner dagsex. Snacka om Berlusconi-tendenser

Klar högerprofil på regeringen Reinfeldt En intressant artikel av Olle Lönneaus i samma Sydsvenska 9/4 återges inte på nätet eftersom den innehåller gruvlig kritik av högerregeringen och visar med finansdepartementets egna siffror att höginkomsttagare är de som har tjänat på högerregeringens politik under de gångna tre åren exempelvis har en person (som inte är pensionär, arbetslös eller sjuk) med 6000 kr i månadsinkomst tjänat 252 kr och en med 52000 kr tjänat 3.900 kr. Då är förmögenhetsskattens avskaffande, fastighetsskattens maximering och ändringar i beskattning av aktieutdelning mm inte inräknade och dessa skattelättnader kommer för övrigt knappast låginkomsttagare (m.u.f. nolltaxerare) till del. Störst förlorare är alltså arbetslösa, som fått sänkt a-kassa, och sjuka, som fått försämrade ersättningar, och pensionärer, som tillsammans med de nyssnämnda beskattas högre än andra inkomsttagare.

Apropå med detta med demokrati kan man undrar över vad som styr Sydsvenskans webbtidning när man så konsekvent mörkar sådan som är kritisk för högerregeringen och positivt för de rödgröna.

Inga kommentarer: