torsdag 2 augusti 2007

Sydsvenskan: Pride firas med en artikel om att homosexualitet är synd!

Skrivet: 2 augusti kl. 01:02
Inför starten av Pridefirandet i Stockholm hade Sydsvenskan i dag (1/8) en artikel "Pridefolket värmde upp med fotboll" eftersom temat för året är homofobin inom idrotten. Glenn Hysén, som var lagkapten för HBT-laget i fotbollsmatchen, skall invigningstala i morgon. Vänder man blad så ser man hur Sydsvenskan på ett helt uppslag värmer upp med själasörjaren Erik Johansson under rubriken HOMOPRÄSTEN SER SIN LÄGGNING SOM EN SYND. Artikeln återges i sammandrag:

Alla partier utom kd vill att bögar och lesbiska ska få ingå äktenskap. När lagen ändras är bara en tidsfråga. Erik Johansson, homosexuell präst i Svenska kyrkan, tänker vägra viga homopar. Även om han kastas ut från sin kyrka. Som ordförande i organisationen Medvandrarna manar han homosexuella till celibat.

Sedan tonåren har han blivit förälskad i olika grabbar. Han har utbytt kärleksord ibland. Men han har aldrig haft sex med någon. Det vore synd. Hans tro har hindrat honom. Efter att ha studerat Bibeln i flera år och kan inte tänka sig sex utanför äktenskapet som är ett förbund mellan man och kvinna.

Erik Johansson är ordförande i Medvandrarna, ett kristet nätverk som uppmuntrar homosexuella att avstå från att leva ut sin sexualitet. Medvandrarna har rykte om sig att tro att man kan ?bota? homosexualitet. Många som söker sig till Medvandrarna hoppas det. De skäms för sin läggning, och hoppas att den erotiska attraktionen till personer av det egna könet ska försvinna. Erik Johansson uttrycker det som att de vill bli helade. Vi vänder oss till kristna med en klassisk bibelsyn, som vill leva i Jesu efterföljd. Människor som har de här känslorna men vet att det är fel, säger Erik Johansson. Celibatet är inte självförnekande eller sexualkfientligt eftersom Gud har tänkt sig att sexualitetens plats är inom äktenskapet. Inte heller onanin ... kan ha ingått i Guds tanke om sexualiteten. Att skuldbelägga onanin som sådan ser jag ingen mening med. Men onani kan bli tvångsmässig. Man måste fråga sig: vad leder det till? Är onani något som du vill egentligen? I teorin är det inte fel att homosexuella som är kära kan leva tillsammans, som sambor, om de inte har sex, men rent praktiskt tror jag det är svårt. Frestelsen blir lätt för stark. Det är svårt att få ett harmoniskt liv.

Green, en pingstpastor från Borgholm, liknade i en predikan för ett par år sedan homosexualitet vid en cancersvulst.
Erik Johanssons budskap är i grunden detsamma som Åke Greens: utlevd homosexualitet är synd. Men hans tonläge är väsensskilt. Det är symptomatiskt att Erik Johansson och Medvandrarna gjort ett formellt uttalande där de tagit avstånd från hans hårda språkbruk. Greens ord gjorde många illa. Han gick på tok för långt. Gud vänder sig emot homosexuell handling, inte homosexuell dragning.

Oas är en väckelserörelse inom Svenska kyrkan med konservativ bibelsyn. Många inom Oas tycker att Svenska kyrkans ledning är alltför politiserad och har glömt Bibelns ord. Rörelsen låter inga kvinnor predika på sina gudstjänster. Frågor om kvinnoprästmotstånd bemöter Oas med att säga att rörelsen inte tagit ställning till frågan. Erik Johansson håller föredrag på Oas: Homosexualitet som närsynthet. En brist. En defekt... tror man att Bibeln är Guds ord eller bara en bok som man kan tolka hur som helst? Bibelmaterialet är ju entydigt. Bibeln är negativ till homosex... Om något homosexuellt par skulle vilja ha honom som vigselförrättare, då tackar jag nej. Jag kan inte välsigna något som jag anser strider mot Guds ord.. räknar också med risken att sparkas från sitt prästjobb för sin vägran.

Det är lätt att tycka om Erik Johansson. Han ger ett varmt och intelligent intryck. Sitt vinnande leende är han generös med. Humor har han, av en milt ironisk sort.


På så sätt vill Sydsvenskan fira Pride genom att ge ett helt uppslag till en stackars förvirrad och bibelförläst präst. Ja, man kan naturligtvis tycka synd om stackarn med en så sträng och avig Gud. Men är det något att ge ett helt uppslag dagen innan Pride invigs i Stockholm med ett stort antal ditresta skåningar? Det finns ju inte en enda tanke som är unik för denna präst utan tankarna har ju upprepats både i kvinnopräst- och homodebatten under årtionden.

Jodå, vi får reda på att han är stadig föreläsare hos det ultrareligiösa sällskapet OAS, som uppenbarligen inte bara tycker illa om bögar och lesbiska utan också vill att kvinnan skall tiga i församlingen. Kanske Sydsvenskan skulle ha letat upp någon udda präst som hade den inställningen när vår kvinnliga biskop tillträdde sitt ämbete? Är en så udda person något att framföras som representativt för det Sverige där Pride i dag firas?

Homosexuella handlingar är synd... men homosexuella kan tolereras om de lever i celibat eftersom Gud inte har tänkt det så att den möjligheten skall finnas. Och inte skall vi fördöma onanister, men hu onani kan ju bli tvångsmässig - har ni tänkt på det? Och visst vore det trevligt om även homosexuella kunde bo ihop - ja utan äktenskap förståss - men då trillar de säkert dit och har litet homosex, o Gud sig förbarme! Nä, nä inte är det sexualfientligt eller självförnekande. Jodå, allt detta kloka vet Erik Johansson och Sydsvenskan är beredd att ge ett helt uppslag för att dessa udda tankar skall trumpetas ut.

Som motiv för celibatet anför Erik Johansson att sexualitet får förekomma endast mellan man och kvinna i äktenskap. Den fråga som uppstår är hur ser denne förvirrade präst på alla samboförhållanden och de barn som finns både i dessa och hos ensamstående föräldrar. Skall alltså alla som inte är gifta leva i celibat? Varför ställdes inte den frågan av Sydsvenskans ivriga reporter? Och det finns följdfrågor: Tänker du vägra viga frånskilda? Vägra döpa och konfirmera barn som tillkommit utanför äktenskap? Och hur är det med begravningar och andra förrättningar inom kyrkan - är det bara gifta och enskilda som levt i celibat som kan komma åtnjutande av Erik Johanssons tjänster?

Inte nog med detta ty den rare själasörjaren Erik Johansson tycker att pastor Green tog i alldeles för hårt: homosexualitet är inte en cancersvulst utan bara en defekt som närsynthet! Visst har han väl ett rart leende när han säger dessa tröstens ord? Hur kan man som journalist se annat än något diaboliskt i ett leende och avslappad humor i detta sammanhang? Och "ett varmt och intelligent intryck"..?!

Detta är gammal skåpmat för varje sexualpolitiskt intresserad person. Men det tråkiga med en sådan här publicering är, förutom timingen, att det finns varmt religiösa personer, som inte ännu slutit sitt kontrakt med det andliga och som osäkra sökare försöker att få en grund att stå på, där en sådan här man framförd i fullt ornament i en av Sveriges största tidningar, kan mycket vådliga konsekvenser. För en osäker person är framstår ju detta som ett generalangrepp mot det egna jaget. Man kan verkligen fundera över vad journalisten och tidningen egentligen haft för motiv för detta?

Vad man litet undrar över är om Gud förbjuder människan att litet ändra på skapelsen på så sätt att man ger närsynta glasögon eller linser så att de kan fungera precis som andra människor. Eller förbjuder Bibeln kanske att närsynta medelst glasögon få normalsyn? Nä, Gud är inte sådan. Och skall vi som förr i tiden tvinga alla vänsterhänta att leva högerhänt? Om detta stod i Bibeln så är jag övertygad om att det är en missuppfattning av Gud. För Gud är inte så korkad och känslokall. Man kan ställa sig dessa frågor med alla landvinningar både mentalt och tekniskt/praktiskt. Gud ler nog i sin upphöjdhet eftersom hon/han förmodligen ser genom tiden de nya landvinningarna och uppskattar att människan tänker själv och tar ansvar för en utveckling till det bättre. Därför uppskattar Gud att människan äntligen kan se kärlekens mångfald och är beredd att sluta formalistiskt kvarhålla något som är förlegat.

Inga kommentarer: