onsdag 10 november 2010

Kungen: ”Vi vänder blad och tittar framåt” – så faen heller...

Kvinnoförakt

En rad artiklar har skrivits om skandalboken Svd http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kungen-vi-vander-blad-och-ser-framat_5622861.svd, DN bl.a. http://www.dn.se/debatt/kungen-ska-behandlas-pa-samma-satt-som-statsministern-1.1204729, SR http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4155866 Ja detta var bar några små smakprov. Egentligen skiter jag i hur och vad kungen har haft för sig och har svårt att förstå dem som lägger ner tid och pengar på att läsa om skiten. Däremot har Malin Ullgren på DNKultur tagit upp en intressant aspekt : Kungaboken handlar om män som inte ser kvinnor som människor http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/malin-ullgren-kungaboken-handlar-om-man-som-inte-ser-kvinnor-som-manniskor-1.1204739. Hon ställer frågan : Är vi klara där? Nej. Kungaboken handlar om en grupp män som tillsammas värnar rätten att inte betrakta kvinnor som människor.



Bortskämda mansgrisar som vill ha ”något gott till kaffet”

Marie Ullgren pekar på att biografin faktiskt visar är att det handlar om en grupp män med en extrem social och ekonomisk samhällsmakt som tillsammans värnar rätten att inte betrakta kvinnor som människor, som ”något gott till kaffet”., . Med en monarki följer också adel och ärvda pengar, eftersom det är viktigt för den här gruppen människor att ha goda relationer till hovet. Så vi har inte bara kungen, vi har ... som en naturlig del av detta statsskick också ett gäng högbördiga hangarounds som präglar statschefen, och därmed konstitutionen, med sina specifika värderingar ... och patriarkal kultur... Det må vara skvaller men den ger en bra sammanställning av statschefens mest privata umgängesvanor, och ”kaffeflickor” är inget tillspetsat, skämtsamt uttryck. Man äter mat, man dricker vin, sedan kaffe och till sist något litet för driften.



Hora och madonnakultur i statsledningen

Det är inte ”moralism” att invända mot hur kungen och hans gäng enligt ”Den motvillige monarken” bedrivit samtida hovliv slutar Marie Ullgren. Däremot är det direkt tragiskt att ha ett statsskick som odlar en hora/madonnakultur värdig Oscar II:s dagar. Kungen sa att han pratat med drottningen med vilken han, såvitt man f.n. vet, har tre barn. Det föreföll ju rekorderligt och det skall han väl få ha i fred. Men vill vi betala för kungens alla snabba bilar och kaffebrudar? Framförallt vill vi ha en statschef med så bristande uppfattning om jämställdhet och demokrati? Är det inte dags för en annan ordning än den med ”Noppe” och gänget. Så faen vi vänder blad...

Inga kommentarer: