lördag 19 juni 2010

"We care about the small people"

sade BP: s svenske ordförande Carl-Henric Svanberg på svengelska utanför Vita huset i onsdags efter att president Obama ställt honom mot väggen för BPs hantering av det katatrofala oljeutsläppet. På ett bräde lovade han 20 miljarder till de drabbade och – för att det inte skulle verka arrogant – att vinstutdelningen till aktieägarna skulle ställas in i år. Det är tänkvärt att det finns i bolaget 20 miljarder att vifta i väg och att detta inte leder till konkurs. Man undrar hur stor vinsten egentligen är i detta bolag. Är det verkligen rimligt att privata bolag skall förvalta naturresurser och ta hem så skandalartat stora vinster. ”small people” betyder på engelska att han snarare känner sympati med oljeindränkta pysslingar än med vanliga människor, "ordinary" people. Men det är väl förmodligen så företagsamheten ser på oss vanliga människor, nämligen som förkrympta varelser som på något sätt skall vara lönsamma för ”the big people”.

I Sverige har vi ju en massa ”small people”, bl.a.skolbarn, åldringar och sjuka. De är visserligen inte oljeindränkta så att de kan få ut något av verksamheten. Nej istället skall de just vara lönsamma för riskkapitalister som föredrar att kamma hem sina vinster till skatteparadis. För närvarande är de privata bolagen inom skola, omsorg och vård de mest lönsamma inom företagsamhet. Vinster på upp till 20 procent kammas hem. Detta innebär att skattepengar betalas direkt i riskkapitalisternas fickor och inte kommer verksamheten ifråga till godo. Detta är högerregeringens ”privatisering” i ett nötskal.

Men högerregeringen har också framför allt sänkt skatterna för den rikaste i Sverige. Ändå gick folk¬partiledaren Jan Björklund och Saco-ordföranden Anna Ekström ut i DN-debatt under rubriken ”Skattesystemet måste uppmuntra till utbildning” (http://www.dn.se/debatt/skattesystemet-maste-uppmuntra-till-utbildning-1.1116936) och sänkt marginalskatten och avskaffande av värnskatten. Men det finns de som genomskådat högerregeringens cyniska system – jag saxar ur JUSEK-tidningen, som förvisso har många läsare som gynnats av högerregeringens skattepolitik:

Öppet brev till Saco ordförande Anna Ekström (http://www.jusektidningen.se/Jusektidningen/Opinion/debatt/Alla-Saco-medlemmar-rostar-inte-pa-alliansen/#kom358)
Hej Anna!
På Sacos hemsida står det att "Saco är partipolitisk obundet". Därför undrar jag hur du så omdömeslöst kan publicera en artikel tillsammans med en av alliansens företrädare, nämligen Jan Björklund... Jag har som högavlönad akademiker tjänat åtskilliga tusenlappar på de stora skattesänkningar alliansen genomfört medan min fru, som går på sjuk- och aktivitetsersättning, fått se sin ersättning sänkas i nästan samma takt. Det blir här så tydligt hur omfördelningen gått till under åren med alliansregeringen. Högavlönade har fått sin skatt sänkt medan sjuka och arbetslösa fått se sin ersättning reducerad. Och denna politik stöttar du genom artikeln i DN tillsammans med folkpartiets Jan Björklund.
Alla Saco-medlemmar röstar inte på alliansen, tänk på det nästa gång du, Anna, tänker publicera en debattartikel med någon av alliansens företrädare, politiker som vill förbättra för de redan besuttna på de svagas bekostnad. Jag har privata "bevis" på att det blivit så i min egen familj.
Anders Lundgren,
Bollnäs


Om det är någon som vill få en mer objektiv bekräftelse på Högerns omvända robin-hood-politik, nämligen att ta från de fattiga och ge till de rika så hänvisar jag till Skatteverkets skattetabeller, ur vilka jag tagit nedanstående stickprov:



Så man kan inte alltid tro höjdare som säger sig ha omsorg om småfolket. Eller vad tycker du?

Inga kommentarer: