onsdag 5 maj 2010

Sydsvenskans journalister rädda för bred demokratisk debatt

Sydsvenskan stryper dialog
Det är dessutom ganska patetisk att se detta med yttrandefrihet i Sydsvenskan. Man vill bara ha en enkelspårig kommunikation från de mäktiga journalisterna men inte en dialog med oss andra. Och man gör precis som högerregringen, säger en sak och gör en annan. Det började med att man övergav Twingly, som medförde att bloggar i anledning av texter anmärktes i nättidningen. Detta system är med få undantag alla större tidningar anslutna till. Men Sydsvenskans ansvarig utgivare svarar att man fått ”problem” med Twingly. Men det enda problemet som faktiskt uppstått är att innehållet i bloggkommentarerna inte kunnat påverkas av tidningen och det har en rad av Sydsvenskans skribenter upplevt som outhärdligt. Man har ju inte kunna göra som med insändare och debattinlägg nämligen kasta dem direkt i papperskorgen om de inte fallit i smaken. Ja man har t.o.m. ändrat så att medarbetares mejladress bara i vissa fall finns angiven. Vill man sitta på en piedestal så vill man.

Mer raffinerade metoder att strypa debatten
Man har också stängt av möjligheter att pinga artiklar. Möjligheten att avge kommentarer i nättidningen har begränsats genom ett komplicerat inloggningsystem som man måste vara datornörd för att begripa sig på. Dessutom är utrymmet för kommentar begränsats till 500 nedslag, vilket inte ger möjlighet till en mer nyanserad debatt. Exempelvis första stycket från Det är dessutom --- till --- svarar att man innehåller 499 nedslag. Man kommer alltså inte ens fram till den verkliga slutsatsen. Blir man riktigt arg för att en bloggare har en annan uppfattning så kan man faktiskt ringa upp vederbörande och skälla ut bloggaren för att han uttryckt en annan uppfattning än den man har själv, se redogörelsen i min blogg F.d. pol. chefred. Per Evald Torbjörn Ohlsson - en ilsken prinsessa på ärten (http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=41088). Eller som Henrik Bredberg hota en bloggare med ekonomiska respressalier för att man använt ett foto av honom som funnits i anslutning till en artikel.

Sydsvenskan saboterar yttrandefriheten
Den yttrandefrihet och det vida deltagandet i den demokratiska dialogen som initierats på internet har strypts av Sydsvenskan därför att de som alla makthavare vill sitta och bladdra utan att bli motsagda. Därför blir det patetiskt när den tidningen i andra sammanhang använder ordet yttrandefrihet. Eller när Heidi Avellan går ut och talar om den demokratiska debatten. I Sydsvenskan gäller nämligen regeln: yttrandefrihet för alla styvkorkade journalister, ja – men för andra som i den demokratiska debatten vill göra sin stämma hörd, nej! Och detta skulle jag inte få framföra ens i en insändare i Sydsvenskan eftersom den ”är ett angrepp på tidningen” eller är ”för långt” eller man kan t.o.m. dra till med att ”den förda diskussionen saknar intresse”. Jo nog saknar den intresse alltid – om man är journalist på Sydsvenskan!

Inga kommentarer: