lördag 12 september 2009

Skattebetalarnas vårdpengar går till riskkapitalister i skatteparadis

Vinster så stora att det är rena stölden från oss skattebetalare
Jag har flera gånger skrivit om de ohemula vinsterna i den offentliga kärnverksamheten med vår, omsorg och skola 19/8 Vinstfundamentalisterna slår blå dunster i ögonen på oss och 10/9 Högerdrakarna spyr galla . Men inte nog med detta.

Vinsterna till skatteparadis
Inom ramen för den borgerliga bolagiseringen av vården går vinstmedlen till riskkapitalister i skatteparadisen. Alltså inte nog med att vinsterna i den offentliga vården som bedrivs i privat regi hamnar i privata fickor utan den beskattas inte som inkomster i Sverige. I komplexa företagskedjor förs vinsterna långt utom räckhåll för den svenska skattmasen till Jersey, Guernsey och Luxemburg. Man kan fråga om detta är en elak historia från en butter socialdemokrat? Nej det är slutsatser av en artikel på Ekonomi i dagens DN 11/9 "Vårdvinster går till skatteparadis"

DNs "obundet liberala" dubbelmoral
Så på ledarsidan pläderar man för den fria företagssamheten inom folkhemmets kärnverksamhet vård, omsorg och skola. Och på ekonomisidan klargörs det ansvarslösa slöseri med allmänna medel som detta innebär. Den hutlösa girigheten har man dessutom mage att försvara genom att påstå att dessa vinster är resultatet av privata näringslivets effektivitet. Vad man då bortser från är att de privata lösningarna bara omfattar de mest ekomiskt lönsamma delarna av verksamheten och dessutom är resultatet av att man pressar personalen med mer omfattande tjänstgöring och håller nere löner. Det är precis som med SJ och konkurrensen: Privata kedjor trafikerar de mest lönsamma linjerna med sämre vagnar och sämre service och lämnar övriga trafik till SJ att hantera.

Samma med omsorgs- och skolvinsterna
Naturligtvis är förhållandena desamma för de stora omsorgs- och skolbolagen där också rekordvinster rapporterats. Det är omoral i högsta potens.

Inga kommentarer: