Mångfald
Det var en mångfald av alla kulörer och klädsel, familjer och singel, äldre och yngre. Mitt i detta vimmel av glada firande stod den trygge Per-Albin Hansson. Hans ögon liksom lyste när han såg vad han var omgiven av. Han kanske var litet tveksam till musiken som var alltifrån disco till hårdrock och rap. Men jag tror att innerst inne så hade han - om det nu inte varit bara hans staty - blivit litet nyfiken på allt det moderna.
Häftig Malmö-festival
Jo jag skulle till läkaren i Malmö och hamnade mitt i näst-sista dagens Malmö-festival. Och det var något hejdundrande befriande med alla glada människor som utspisades på gatan i solskenet och den härliga skånska brisen. Det fanns alla världens kök representerade och det fanns "äkta" bratwurst med surkål granne med libanesisk spännande kryddig röra, grekisk "sandwich", lagos, vildsvinsrulle, dansk fleskestek med rödkål o äpplemos. Till allt vin eller öl vad man nu föredrog. För att nu inte nämna alla wienerbröd och bakverk från alla världens hörn och mjuk eller hård glass - pröva ägglikör och lakrits - och spunnet socker med jordgubbssmak. Överallt musik för diggare av alla slag. Band avlöste varandra vid de olika scenerna på Stora torg, Södertull och Folkets Park - de enda som stressade var de verkligt frälsta som skulle cykla mellan de olika scenerna för att vara med om "allt".
Över 60 procent röstade på Socialdemokraterna
Det var tystare men stämningsfyllt att mitt i allt gatulivet göra en djupdykning i Arbetarrörelsens Arkiv i ABF-huset på Porslinsgatan. I Entrén mötte en gammal banderoll i nötta och blekta färger med två händer i handslag och texten ENIGHET VÄNSKAP under. I början på 50-talet röstade 64 procent av väljarna på Socialdemokraterna med ett valdeltagande omkrin 85 procent i Malmöhus län; i resten av landet var röstsiffran för S ungefär 46 procent. Södra Skåne var alltså en "socialisthåla" för de som nu förnöjt läser Sydsvenskan, Dagens Nyheter och Svensk Dagbladet. Utvecklingen i Skåne med många borgerligt styrda kommuner med undantag just för Malmö är inget att bli deprimerad för. Det var ju helt andra förutsättningar och andra levnadsvillkor för människor. Men i alla fall kanske en tankeställare med följfrågan på vad sätt engagerade vi socialdemokrater så många människor då?
Vi roar oss och kopplar av i Folkets Park
När man ställer frågan på vad sätt vi engagerade oss kommer man genast in på allt som vi byggde upp och som det på flera håll fortfarande finns rester av. Då återkommer jag till bilden ovan av Folkets Park med Per-Albin Hanssons byst omgiven av 10.000-tals firande människor. Vi socialdemokrater hade ingenstans att roa oss och samlas eftersom borgarna portförbjöd "de röda" för att försöka hindra oss att organisera oss och sprida vårt budskap om solidaritet. Då samlade arbetarna på sina fattiga löner in pengar och bidrog själva med arbete för att skapa Folkets Park och Folkets Hus runt hela Sverige. Det var inte någon enskilds park eller hus så att denne ägare kunde profitera på massan besökare. Nej det var våra händers verk till allas glädje med gratis entré. Folkrörelse i dess bästa dagar.
"Vill du springa på hustak med mig?"
Entren till Folkets Park i Malmö i går var draperad i en stor banderoll med texten DU KANSKE HATAR MIG, MEN JAG ÄLSKAR DIG. Detta fredsbudskap till alla lästes förhoppningsvis även av bittra eller missunsamma och smälte eventuella dåliga känslor. Tre eller fyra band spelade på olika scener. Från dansbanan Storan hördes medryckande discotoner. Barnen badade i Jitke Svenssons stora rosfontän, som med sin 4,5 meter höga, nästan groteskt kitschig men gud så häftiga ros i toppen av den slingrande boaormliknande gröna stjälken. På Moriskan, Far i hatten och i ett antal uterestauranter serverades mat och öl eller vin till - med dagens prisläge - överkomliga priser. När man lämnade Folkets Park ut så såg man ingångsportalens baksida med den romatiska texten "Vill du springa på hustak med mig?". O ja, det vill jag - vilken dag... och vilka tankar föds av upplevelsen? Även i Ystad har vi en fin Folkets Park. Kanske på fler ställen?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar