tisdag 6 november 2007

Begriper borgarna detta med demokrati?

Frågan i rubriken 'Begriper borgarna detta med demokrati?' finns det verkligen anledning att ställa när man läser de borgerliga dagstidningarnas hackande på socialdemokraterna - och Mona Sahlin i synnerhet - för bristande förnyelse eller förändring efter valnederlaget. Kanske är det litet märkligt att de borgerliga tidningarna överhuvudtaget är intresserade av detta. Tills man upptäcker att allianstidningarna med socialdemokraternas förnyelse menar att vårt parti skall närma sig högerregeringens politik på olika områden, dvs ägna sig åt triangulering av samma snitt som högeralliansen gjorde, alltså ta över vinnande delar av motståndarens politik.

Ledaren i dagens 6/11 Sydsvenska är ett typiskt exempel på det sagda, "Den inställda förnyelsens tid" med illustrerande bild av med undertexten "Mona Sahlin. Bakbunden?". Man kan fråga sig varför man på borgarsidan trots att man nämner det inte förstår vad det inom vårt parti pågående rådslaget om den fortsatta politiken innebär.

Har man inte kläm på detta med demokratiskt beslutfattande och förankring? Nej, utgår aliansare från det egna beteendet vid förnyelse så är det nog så. Alla vet ju att högeralliansens politik och "ideologiska" utformning skapades av ett av näringslivet betalt team av beteendevetare, sociologer, psykologer, marknadsförare och PR-folk. Därefter introducerades denna politik uppifrån av partiledningarna ... ja det gick ibland så snabbt med omkastningarna att varken riksdagsmän eller partimedlemmar kunde följa med i svängarna. Idéerna svaldes med mindre kväljningar under påstående att detta var enda sättet att få makten att genomföra det man egentligen ville. Det gällde alltså att med välsminkad framställning lura väljarkåren.

Men inom vårt parti gör man inte på det sättet eftersom våra idéer omfattas av de flesta medlemmarna och att dessa idéer ger en naturlig bas för en praktisk politik som ger en bättre situation för alla, särskilt de som inte har det så fett. Och särskilt inte gynnar de rika och de som redan har det bra. Inom högeralliansen, särskilt moderaterna, måste man ju ständigt hålla på med dubbel bokföring en öppen agenda med lagom folkliga paroller och en dold agenda där man strävar efter att med sina förslag och beslut hela tiden gynna de besuttna, de rika.

Eftersom en demokratisk process som ett rådslag tar tid för att skapa det nya så kan man inte helt ännu ge en tydlig bild av partiets framtida politik. I detta finns det för oss som vill demokratiskt förankra vår politik ingen genväg via toppstyrda eller beteendevetarstyrda paket. Nej, vi vill att alla partimedlemmar skall få chansen att vara med.

Lika märklig är tanken om att Mona Sahlin skulle vara "bakbunden". Mona Sahlin kan naturligtvis inspirera och påverka men när rådslaget är klart så tror jag att hon kommer att med frimodighet och känslan av att ha partiet med sig framföra våra idéer. Tänk skillnaden att ha medlemmarna med sig istället för att pracka på dem tankar som formulerats av beteendevetare och marketingmänniskor! Nej, vi diskuterar bland medlemmarna där Mona Sahlin naturligtvis har en röst och så enas vi och har i demokratisk anda bestämt vilken väg vi skall gå. Är detta så svårt att förstå för "oberoende liberala" regeringsorgan även om de själva valt en PR-korvstoppning som sin väg till förnyelse?

Rådslaget kan också ses som en god förberedelse inför valet. Om politiken är tankar som formulerats av medlemmarna så måste det vara lättare att få medlemmarna att valarbeta och argumentera för politiken än om ett PR-team formulerat "bland valmanskåren gångbara" tankar. Detta är alltså ur alla vinklar en god strategi. Därför kan det vara logiskt för de borgerliga tidningarna att hetsa oss i tanken kanske kan man få sossarna att gena över huvudet på medlemmarna...

Nej, låt oss ta den tid vi behöver för en god demokratisk process. Även om den borgerliga pressen i sin oförståelse för demokratiska processer häcklar oss. Och det är min förhoppning att vår väg till förnyelse inte skall vara högeralliansens, nämligen att sno från motståndaren och kitta emellan med litet egna idéer. Nej, vi har ett idéarv att se tillbaka till. Ett vinnande koncept som fört exempelvis allmän rösträtt till folket, en grundutbildning till alla, bättre löner och delaktighet på samhällets alla beslutsplan, en arbetsrätt som ger alla rätt till arbete och skydd mot ohälsa, tryghhet på ålderdom och vid sjukdom. Vår förnyelse måste utgå från vår egen agenda med ekonomisk och politisk demokrati och ett socialt ansvar, dvs socialdemokrati i dess genuina form. Vi har helt enkelt inget att hämta på borgarkanten. Till och med borgarna har för vinna sista valet gått över gränsen till oss och försökt inbilla väljarna att de är bättre än oss på just vår politik. Tydligen har väljarna, om man får tolka opinionsundersökningssiffrorna, insett att det inte var ett lyckat expriment. Men av senste valet kan vi faktiskt lära det att vår politiska agenda för allas bästa är en bra väg om vi bara lagar tjälsprickorna och kanske breddar vägen något.

Inga kommentarer: