Visualisera framtiden
Peter Frankes ledare i socialdemokratiska Värmlands Folkblad är värda uppmärksamhet utanför tidningens läsekrets. I tre ledare 14,15 och 16 januari har han presenterat folkbladets rödgröna drömlag för den kommande mandatperioden. Men skall vi inte vinna valet först, frågar väl någon. Jovisst, men det kan ju finnas skäl att visualisera framtiden och konstatera att det låter väldigt bra. Peter säger själv:"låt oss ändå fundera på och leka med hur en rödgrön regering skulle kunna se ut och jämföra med nuvarande borgerliga laguppställning. Det kan ge en bild av regeringsduglighet och kompetens."
Rödgrön skuggregering
Utgångspunkten får bli SCB:s opinionsmätning från slutet av 2009. Det skulle ge Socialdemokraterna 16 ministerposter, MP skulle få fyra och V två i "Rödgrönt drömlag”. Han har fått ihop en fin laguppaställning med elva kvinnor och elva män från tre rödgröna partier som skulle forma en helt jämställd regering, och med en kvinnlig statsminister i täten skulle den skriva historia. Det här rödgröna teamet kan gärna matchas mot Reinfeldts laguppställning på punkt efter punkt.
I dag väger Reinfeldt tyngre än Sahlin i förtroendemätningarna, men det kan förändras under resans gång. På andra poster skulle denna skuggregerings ministrar antagligen slå det sittande statsrådet med bred marginal. Det blir de politiska sakfrågorna som avgör valet, men personerna blir också viktiga. Mona Sahlin har sagt att laget är viktigare än jaget. fundera själv hur denna rödgröna skuggregering står sig i jämförelse med den som styr landet i dag.
Första delen
(http://www.vf.se/Asikter/Varmland/Rodgront-dromlag--100114.aspx)
Statsminister – Mona Sahlin (S). Finns inget annat alternativ. Hon har redan skrivit historia som den första kvinnliga ordföranden i SAP. I höst kan hon skriva ett nytt kapitel, som första kvinnliga regeringschefen i en rödgrön koalitionsregering. Erfarenhet och kunskap har hon tillräckligt av.
Utrikesminister och vice statsminister – Maria Wetterstrand (MP). Det allt mer attraktiva partiet och det populära gröna språkröret är värd en framskjuten position. Hon har intellektet, skärpan och genomslagskraften som skulle passa på UD. Dessutom en medial stjärna som går genom rutan och in i folks sinnen.
Finansminister – Thomas Östros (S). Ett självskrivet namn som ansvarig för rikets finanser. Har varit med länge och vet hur en budget ska slipas fram. Kan förena breda kunskaper i nationalekonomi med lång politisk erfarenhet. En modern Gunnar Sträng efter några mandatperioder?
Arbetsmarknadsminister – Sven-Erik Österberg (S). Med fötterna stadigt förankrade i den västmanländska myllan känner han arbetslivets villkor väl. Kunnig, trygg och stadig, går hem såväl hos arbetsgivare som fack.
Näringsminister – Berit Högman (S). Visserligen är värmländskan i dag partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, men hon passar ändå bättre med ansvar för näringslivsfrågorna. Djupt engagerad i företagandets villkor och insatt efter otaliga möten och samtal med både stora och små företag.
Andra delen
Med Maria Wetterstrand som utrikesminister blir det ett annat sorts ledarskap i anrika Arvfurstens palats och hon kommer i vårt ”drömlag” dessutom att ha sällskap av två ministrar med både karisma och kunskap, fortsätter Peter Franke. (http://www.vf.se/Asikter/Varmland/Bengt-Berg-kulturminister-i-VFs-rodgrona-dromlag-100114.aspx)
Biståndsminister – Jan Eliasson (S). Förre stjärndiplomaten och utrikesministern har mycket ogjort i politiken och det är svårt att tro att han fyller 70 i år. Oöverträffat kontaktnät, kan fortfarande göra stordåd för att ojämna klyftorna mellan rika och fattiga i världen.
Handelsminister – Carin Jämtin (S). Jobbade sida vid sida med Anna Lindh på UD med biståndsfrågor under den förra S-regeringen. Får nu byta område och arena från Stockholms kommunpolitik, men tar med sig kunskap och kontakter från förr. Massmedial begåvning, precis som både Wetterstrand och Eliasson.
Utbildningsminister – Marie Granlund (S). Den 47-åriga malmöiten är fortfarande en doldis, trots 16 år i riksdagen, den senaste perioden som vice ordförande i utbildningsutskottet. Kan forma en modern och långsiktigt hållbar skola, anpassad efter tidens krav. Kompromissinriktad, till skillnad mot nuvarande chefen på utbildningsdepartementet.
Forsknings- och högskoleminister - Gustav Fridolin (MP). Han slog rekord som ung riksdagsledamot och sedan hoppade han av för att pröva på journalistiken. Nu är han tillbaka i partiarbetet och gör större nytta efter comebacken som vidsynt minister för ett viktigt fackområde än som språkrör.
Kulturminister – Bengt Berg (V). En politisk knall från Heidruns Café i Fensbol. Vänsterpartisten från den värmländska taijgan har en utmärkt bakgrund för uppdraget. Fri författare i 35 år och egen företagare på glesbygden ger nya och annorlunda perspektiv på kulturpolitiken. Äntligen ett svenskt svar på norska Åse Kleveland och finske Claes Andersson. Plus lite mer vemodig humor i debatten.
Ett tänkbart skrällalternativ till Berg är underhållaren Henrik Schyffert, som överraskande ”kom ut” som sosse vid partikongressen i november.
Försvarsminister – Urban Ahlin (S). Har varit med länge och kan utrikes- och säkerhetspolitik i grunden. Det är en bra bakgrund för chefen på försvarsdepartementet, som måste lyssna minst lika mycket på signaler från omvärlden som på militärerna.
Justitieminister – Thomas Bodström (S). Charmig och erfaren mångsysslare som går hem i stugorna. Fyrabarnspappan måste dock välja bort deckarskrivandet, advokatfirman och ”friåret” med familjen i USA om han ska bli aktuell för Rosenbad igen. Att vara statsråd är ett heltidsuppdrag och inget som sköts med vänster hand.
Kommun- och finansmarknadsminister – Tomas Eneroth (S). Smålänningen är i dag partiets näringspolitiske talesman, men får byta uppdrag när Berit Högman går före. Duktig på energipolitik, bör därför få hantera statens viktiga ägande i Vattenfall. Mer vind- än kolkraft måste vara mottot.
Tredje delen
Härpresenterar Peter Franke de nio statsråd som gör laget i den rödgröna skuggregeringen fulltaligt (http://www.vf.se/Asikter/Varmland/Rodgront-dromlag-III-100116.aspx).
EU-minister – Ann Linde (S). Internationell sekreterare i partiet med gedigen bakgrund och kunskap är mogen för regeringsuppdrag.
Jordbruksminister – Åsa Westlund (S). Starkt miljöengagemang och erfarenhet från EU-parlamentet gör henne till ett självklart val. Klar och tydlig. Kan på längre sikt anförtros ännu tyngre uppdrag.
Miljöminister – Mikael Karlsson. Forskare vid Karlstads universitet och ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen. Inte partipolitiskt aktiv, men måste nog sägas stå Miljöpartiet nära i ganska många frågor. Otroligt energisk, duktig på media och dessutom med gedigna kunskaper i botten. Ingen slår honom på fingrarna i en miljödebatt. Skulle säkert gilla att få vara med och bestämma i stället för att som nu ”bara” påverka.
Infrastrukturminister – Peter Eriksson (MP). Han har ställt ner stadsjeepen och jobbar hårt för miljövänlig kollektivtrafik. Språkröret från Kalix vet vad som krävs för att hela Sverige ska leva, och dessutom ställa om landet i grön framtidsoptimistisk riktning.
Socialminister – Lars Ohly (V). Vad passar bättre för vänsterledaren än en solidarisk och medmänsklig socialpolitik? Han får ansvaret för ett av välfärdens viktigaste områden, kan se till att de söndertrasade skyddsnäten lagas igen och att vården och omsorgen fördelas efter behov och inte efter plånbokens tjocklek.
Socialförsäkringsminister - Veronica Palm (S). Har klarat debatten både med statsrådet Cristina Husmark Pehrsson och socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén med den äran. Hon kommer att spela en viktig roll i politiken de närmaste årtiondena och trygghetssystemen kan hon redan utan och innan.
Hälso- och äldrevårdsminister – Ylva Johansson (S). Erfarenhet från departementet sedan Göran Perssons tid. Lugn, säker och kunnig bildar hon tillsammans med Ohly och Palm en stark trio på socialdepartementet.
Integrationsminister – Nalin Pekgul (S). Ett självskrivet kort. Hon personifierar en lyckad integration. Född i kurdiska staden Batman i Turkiet, kom hit som 13-åring. Utbildade sig till sjuksköterska, blev den första muslimen i Sveriges riksdag och bryter mark genom sitt mod. Bor kvar i Tensta och tänker så göra. En av de starkast lysande kvinnorna i svensk politik.
Migrationsminister – Jytte Guteland (S). SSU-ordförande med rätt sorts slagkraft. Brinner för Västsahara och mänskliga rättigheter. Stor intellektuell kapacitet som om hon vill kan gå hur långt som helst. Bidrar dessutom till att hålla nere medelåldern i laget.
måndag 18 januari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar