fredag 22 januari 2010

Arbetsgivarna skiter i arbetsrätten och applåderas av näringsministern

Kringgår arbetsrättslig lagstiftning
I dagens Rapport talas om att Posten i Umeå som arbetsgivare avskedar trotjänare
sedan 40 år och bryter mot intentionen bakom lagen om anställningsskydd (http://svt.se/2.33919/1.1858613/bengt_ar_for_langsam_for_posten). Arbetsgivarna försöker gå runt las genom att visstidsanställa eller anlita bemanningsföretag, "Företag struntar i las" (http://www.e24.se/pengar24/dina-rattigheter/arbetsratt/foretag-struntar-i-las_1810919.e24). Strax före jul var nyheten att företag avskedar alla anställda och istället erbjuder anställning i ett bemanningsföretag; se rubrikerna i Sydsvenskan under december och november "Euromaint varslar 91 – hyrs sedan in" (http://sydsvenskan.se/ekonomi/article583815/Euromaint-varslar-91---hyrs-sedan-in.html) och "Sparkas efter krav på kollektivavtal" (http://sydsvenskan.se/ekonomi/article575031/Sparkas-efter-krav-pa-kollektivavtal.html).

Snacket om rehabilitering bara nys tills man beaktar anställningshindren
Även dagens Arena tar upp frågan "Vart skall de sjuka gå" (http://www.dagensarena.se/text/2010/01/vart-ska-de-sjuka-ga) apropå reghabiliteringskraven i sjukförsäkringen. "Men diskussionen förmår inte hantera den verkligt stora frågan - hur arbetsgivarnas krav på den perfekta arbetskraften oavbrutet skärpts. Statsministern skröt i debatten i går med att hans regering "sänkt trösklarna för att komma ut i arbetslivet". Men om det inte finnas några jobb längre för de människor som inte är hundraprocentiga och på topp? Vad
hjälper det att "sänka trösklar" om utsorteringsmekanismerna de senaste tio åren har blivit allt starkare - till exempel arbetsgivare som avskedar och sedan via bemanningsföretag återanställer de flesta, men inte de lågpresterande". Man hänvisar bl.a. till en rapport från TCO

Jakten på superarbetskraften
I rapporten "TCO granskar: Jakten på superarbetskraften" (http://www.tco.se/FileOrganizer/TCOs%20webbplats/Publikationer/rapporter/TCO-granskar/2009/0809%20Jakten_på%20superarbetskraften_III_w.pdf) talar man om det meningslösa med rehabilitering enligt socilförsäkringslagstiftningen om inte politiken tar hänsyn till pågående utsorteringsprocess på arbetsmarknaden kommer åtgärderna för att få fler i arbete att misslyckas. Rapporten ger en förklaring till varför det behövs en mer modern arbetsmarknads- ochvälfärdspolitik som förbättrar
chanserna till mer kvalificerade jobbgenom att öka rörligheten på arbetsmarknaden och stärka löntagarnasutbildning och kompetens, dvs allt det som höherregheringen avstått från för att ha pengar att sänka skatter med istället.

Kraven har ökat
Arbetsmarknaden har förändrats kraftigt sedan 1990-talskrisen, både när de gäller jobbens faktiska kvalifikationskrav och när det gäller vilka krav som arbetsgivare ställer på de arbetssökande. i rapporten talas om att utbildning har blivit allt viktigare i konkurrensen om jobben men också att frånvaro för individerna har blivit allt mer stigmatiserande på arbetsmarknaden. Dessa effekter förstärks under ekonomisk instabilitet och lågkonjunktur. Det är som om kraven på att anpassa arbetet efter männsikan helt avstannat. Och det värsta är att arbetsgivarna vill ha full frihet att utsortera.

Utslagningens "utanförskap" måsta aktivt angripas
I TCO-rapporten talar man om att bristande kunskap om dessa processer leder till en övertro på att ”utanförskapet” ska minska automatiskt genom ökad ekonomisk tillväxt och utbudsstimulerande insatser riktade mot arbetskraften. Istället måste mer kraftfulla satsningar sättas in för att öka arbetsgivarnas efterfrågan, även på den arbetskraft som anses vara lägre kvalificerad. Det är också viktigt att förkorta tiderna i frånvaro och stärka arbetskraftens utbildningsnivå.

Största svårigheten arbetsgivarnas motvilja att medverka
Vid undersökningar visar det sig att den största svårigheten för en långtidssjukskriven eller sjukskriven från annat jobb att få nytt ligger i att de flesta arbetsgivare inte vill anställa sådana personer. Endast några enstaka procent vill anställa en tidigare långtidssjukskriven. Här är man alltså åter till att arbetsgivarnas krav på superarbetaren är den största knäckfrågan. Högerregeringen borde alltså om man vill minska utslagningen inte bara ta arbetsgivarna i örat för miljardbonusarna utan också ruska om dem och säga till dem att sluta med "superselekteringen" av arbetskraft och vidare vara beredda att utveckla arbetsmiljön mer människovänlig.

Inga kommentarer: