Vinster = högre priser
Man frågar sig varför högerregeringen slagit sönder det väl fungerande apoteksväsendet? Varför står Göran Hägglund där och myser i det första privata apoteket. Jo, det beror helt enkelt på den galenskap som innebär en urskiljningslös tro på att marknaden löser alla problem. Detta har tagit sig flera uttryck dels såldes stora delar av apoteken ut dels och avreglerades den 1 november 2009 de receptfria läkemedlen. Men marknaden domineras av en enda idé, nämligen vinstmaximering. Hur kan man då vara så blåögd att tro att ökade vinster som i sig innebär ökade konsumentpriser skulle ge en för konsumenterna godtagbar lösning. Det fordras ganska stora nyliberala skygglappar för att tro något sådant. Precis som i andra sammanhang gäller att vinsten betalas med ökade priser.
Prischock p.g.a.högerregeringens "konkurrensutsättning"!
I DN hette rubriken "Priserna höjdes vid avreglering" (http://www.dn.se/ekonomi/priserna-hojdes-vid-avreglering-1.1028652) och i Aftonbladet "Kraftigt höjda priser på receptfritt" (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6442951.ab). I samband med att receptfria läkemedel konkurrensutsattes i höstas chockhöjde läkemedelsindustrin priset på ett trettiotal av de mest sålda produkterna. Den genomsnittliga prishöjningen var drygt 11 procent. På sex produkter höjdes priset med över 20 procent. Priset på Alvedon höjdes med 40 procent och på hostmedicinen Theracough med närmare 50 procent. Men det var ju inte som tidningarna säger avregleringen i sig som resulterade i prischocken utan högerregringens politiska utspel.
Prisökningar trots lägre kostnader för läkemedelsindustrin
Apotekets varumärkesdirektör Eva Fernvall säger att hon tror att industrin passade på att höja innan avregleringen. Eftersom Apoteket inte ändrat marginalerna så betyder det att läkemedelsbolagen höjt priserna för att öka vinsterna. Enligt läkemedelstillverkarna beror höjningarna inte på avregleringen utan på ökade förpacknings- och transportkostnader. Fan tro't! Man kan nämligen konstatera att prishöjningarna skett trots att industrin under 2009 haft generellt låga kostnader: låga räntor, deflation och generell prispress. Det är dessutom en händelse som ser ut som en tanke att prishöjningarna huvudsakligen drabbat produkter som är storsäljare.
Frågan till väljarna: skall vi ha en nyliberal politik med högre priser.
Reglering av en marknad är naturligtvis ett känsligt kapitel och marknaden har tyvärr utvecklat sätt att kringgå åtgärder för att styra och begränsa den fria vinstmaximeringen. Därvid är läkemedelsbranschen också ett bra exempel (http://www.dn.se/opinion/debatt/vi-infor-nya-regler-som-sanker-lakemedelspriserna-1.1017115) då läkemedelsfabrikanterna mångdubblerade priset så snart ett medel blivit utsatt såsom det billigaste. Det är så när vinstmaximeringsprincipen gäller. Och nu tänker man släppa det fritt och vi ser redan konsekvenserna för konsumenterna. Frågan är skall vi finna oss i detta eller tillsätta en annan regering som är beredd att använda reglering som ett sätt att sätta grimma på
vinstmaskinerna och att tillvarata konsumentintresset?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar