fredag 25 juni 2010

Har Per Albin något att säga oss?

Kvällens poäng var frågan: Glömmer vi socialdemokrater ideologin och visionen om vilket samhälle vi vill ha? Avanti – Röda kvällar hade i Malmö avslutning med temat Socialism i morgon i arrangemang av ABF, LO och socialdemokraterna. Vi samlades i trädgården till Per Albin Hanssons födelsehem, fick mat, sång och musik och inledningar av mer lärda kamrater, ordförande ABF Malmö Andreas Schönström, vice ordförande Socialdemokraterna i Malmö Frida Trollmyr och ordförande LO Malmö Ewa Glimhed.


Kunde man valt en bättre plats att ställa frågan vilket samhälle vi vill ha? Men det var en tanke redan i det: familjen Hansson, som bestod av 6 personer disponerade en liten del av huset, ett rok och torrdass på gården. Det var på 1880-talet och det var samma borgerliga krafter som styrde som i dag ligger bakom högeralliansen och Svensk Näringsliv. Per Albin genomförde med arbetarrörelsens hjälp sin klassresa. Man betonade det socialdemokratiska "hemmet" skulle etableras på "demokratins fasta grund" och bli ett "gott hem för alla svenskar". Metaforiskt borde Sverige bli som ett hem för hela folket, som skulle präglas av samförstånd och jämlikhet; "Det måste en gång bli så, att klassamhällets Sverige avlöses av folkhemmet Sverige", som Per Albin sa. Och han fortsatte:
Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, plundrare och plundrade... Skall det svenska samhället bli det goda medborgarhemmet måste klasskillnaden avlägsnas, den sociala omsorgen utvecklas, en ekonomisk utjämning ske, de arbetande beredas andel även i det ekonomiska förvaltandet, demokratin genomföras och tillämpas även socialt och ekonomiskt.

Det är denna tanke som genomsyrat den svenska modellen, som består av alla de refomer som socialdemokratin har genomfört från allmän och lika rösträtt, kollektivavtal och trygghet i anställningen via sjuk- och arbetslöshetsförsäkring till allmän pension m.m. Alla kanske inte vet att reformerna genomfördes trots borgerlighetens och arbetsgivarnas kompakta motstånd. Tänker man på det så förstår man bättre vad högerregeringen håller på med i dag.

Av Moderaternas principprogram framgår att man har målet att sänka skatterna med 300 miljarder, alltså mer än de samlade sjukvårdskostnaderna i Sverige eller mycket mer än försvarsbudgeten. Baksidan av detta är att den Svenska modellen och Folkhemmet nedmonteras genom bristande resurstillgångar. Den offentliga sektorn med alla kvinnoyrken inskränks till minimum. Tillgången på bra vård och omsorg och skola blir en plånboksfråga. Den gångna regeringsperioden har man lyckats skära ned skatterna med nästan 100 (av de 300) miljarder, varav 60 procent av skattesänkningarna gått till de 10 procent rikaste i Sverige. Det är alltså något säreget med detta ”nya arbetarparti” som så drastiskt gynnar de besuttna.

En ytterligare mandatperiod för högerregeringen innebär i många stycken en återgång till den epok som Sverige befann sig när Per Albin börja tala om Folkhemmet.

Vilket samhälle vill vi ha? Är den fråga vi måste föra ut i valrörelsen. Och vi måste visa vägen så att vi inte hamnar återigen i ett hårt klassamhälle – vi måste se på vår historia och ta lärdom. Det räcker inte med fackföreningar vi måste ha den politiska makten för att åstadkomma frihet från förtryck och förverkliga våra drömmar om ett Sverige, där vi tar hand om varandra. Vi måste ha ett regeringsskifte för att slippa de bemedlades ideologi och klassklyftor. En högerregering kommer att fortsätta privatisera samhällsfunktioner och sänka skatterna så att det inte finns medel att upprätthålla en solidarisk välfärd.

Valet den 19 december gäller helt enkelt skall vi ha ett högersamhälle eller ett vänstersamhälle? Skall vi ha ett A-lag och ett B-lag? Skall vi ha rika som servas av ett låglöneproletariat i utanförskap? Det var Per Albins ocgh de gamla kamraternas kamp - och det är vår kamp i dag att bygga samhället vidare på den grund som den kämpande socialdemomkratin la för 100 år sedan.

Inga kommentarer: