måndag 13 september 2010

Högerregeringen för dem som utan solidaritet vill bli rikare

Klasssamhällets påskyndare
DN.se nobbar papperstidningen huvudnyhet ”det delade Sverige”. I pepperstidningen förekommer nämligen en intressant tvåsidorsartikel som på förstasidan får följande presentation:



Av förstasidan framgår följande delning av Sverige.



I DN presenteras undersökningen i grafik, medan jag ovan omsatt den till en tabell. Tabellen ger faktiskt bättre åskådlighet om man vill få fram skillnaderna



Klyftorna har ökat under högerregeringen
Henning Brors kommenterar (inte heller det i nätupplagan): Bakom den borgerliga ökningen i opinionsundersökningar döljer sig en djup åsiktssplittring mellan olika grupper i landet. Åsiktsklyftorna ökar. Henning Brors menar att denna bild av det politiskt kluvna Sverige är inte ny. Men den har stärkts den gångna mandatperioden.

Och varför det då?
Henning Brors har ingen tanke om anledningen till ökningen. Men om man utgår från att motsvarande analys gjorde av Reinfeldt/Schlingmann inför valet 2006 så gällde alltså att ge förmåner åt de grupper som nu i majoritet röstat på högerregeringen och som alltså efter att ha fått sina förmåner under mandatperioden på de fattigas bekostnad är beredda att återigen rösta blått. Då är det hela ett led i ett cyniskt spel, som bara kan utmynna i ökade spänningar i samhället.

De borgerligas tanke: Omvänd ”robin hood” är det som ger fler röster.
På ledarsidan säger DN under rubriken borgerlig medvind (http://www.dn.se/ledare/huvudledare/borgerlig-medvind-1.1169308) bl.a.. Den tudelning av landet som framträder i DN/Synovates opinionsundersökning tycks stämma väl med den bild som Fredrik Reinfeldt ofta använt, att jobblinjen står mot bidragslinjen. Stödet för de rödgröna hittas hos människor som har låg inkomst, dålig utbildning och inte äger sin bostad. Kan man tänka sig någon mer cynisk analys: en omvänd robin hood är alltså det som ger fler röster.

Låt alltså inte lura dig!
Bakom borgarnas projekt ligger klart och tydligt en tanke om att du bara skall tänka kortsiktigt på dig själv! Och självklart skall det satsas på jobb, vilket inte sker genom skattesänkning utan på investeringar i i både offentlig och privat sektor. Men hur är framtid? Skall alla barn gå i bra skola? Skall det finnas a-kassa solidariskt finansierad om lågkonjunktur slår till? Skall de gamla ha rätt till skälig pension? Skall det finnas en offentligt driven omsorg och sjukvård? Tror du att man kan dra ner 150-200 miljarder och samtidigt behålla en god välfärd? Rösta på de Rödgröna. Det är rösten på valdagen som gäller!

Inga kommentarer: