"Större än särintresset"
Regeringsorganet Sydsvenskan skriver i dag 30/11 om den fina högerregeringen under rubriken "Större än särintresset" (http://sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/article579114/Storre-an-sarintresset.html) medan en socialdemokratiskt ledd rödgrön regering skulle vara lyhörd gentemot LO. Tankarna är föranledda av att Svenskt Näringsliv har granskat oppositionens företagarpolitik.
Rödgrön regering skulle gynna löntagare
Resultatet är att en rödgrön valseger starkt skulle missgynna näringslivet. Man kan i och för sig hålla med Sydsvenskan att den slutsatsen är lika väntad som en tomte i julskyltningsvimlet. Det säger naturligtvis också en del om kvalitén på rapporten att t.o.m. de egna gör tummen ner. Ändå vill tidningen åberopa vissa slutsatser. Som att Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill se skattehöjningar på 17–20 miljarder kronor under första året efter ett skifte vid makten. Just skattepolitiken, kraven på generösare a-kassa och att göra heltid till en rättighet och återinföra förmögenhetsskatten är det som Svenskt Näringslivs - tydligen enligt Sydsvenskan - på goda grunder anmärker på.
"Näringslivet i bråk med Rosenbad"
För att få högerregeringen med sina stora skattelättnader för de mer bemedlade i samhället och samtidigt skärpningar betr a-kassa och sjukkassa och skatteförtryck av pensionärer att framstå som mer folklig så försöker Sydsvenskans ledaravdelning bluffa fram något slags bråk och onenighet med Svenska Näringsliv. Tidningen åberopar Anders Borgs populistiska "åthutningar", såsom att Borg, med rätta, förklarat att miljardutdelningar på börsen rimmar illa med krav på nollöneökningar i avtalsrörelsen. Tidigare i år har han kallat arbetsgivarorganisationen för ”tondöv” och ”ett särintresse för rika”. Rent sjukt blir det ju när Svenskt Näringslivs ordförande Signhild Arnegård Hansen "dementerade" att rapporten om oppositionspolitiken gjorts för att flytta fokus från bråket med Rosenbad.
Hyckleriets höga visa
Regeringsorganet Sydsvenskan ger högerregeringen en klapp på axeln efter åberopande av alla "åthutningar": den gör rätt i att skilja på särintressen och landets intressen. Men ibland kan de sammanfalla.
I bl.a. följande fall har enligt regeringen Reinfeldt särintresset för de rika sammanfallit med "landets intressen":
- borttagande av förmögenhetsskatten och viss sänkning av aktiebeskattningen
- fastighetsbeskattning så att godsägaren beskattas lika som torparen
- stora anslag för ökad granskning av olika försäkringskasseärenden för att komma åt "fuskare" medan anslagen till ekobrottsmyndigheten minskat
- orättvisa i skattedebiteringen mellan å ena sidan pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa och å andra sidan löntagare så pensionärer med samma inkomst som löntagare betalat upp till tusenlappar mer i månaden
- den solidariska finansieringen av a-kassan tagits bort så att Saco-medlemmar får en månadsavgift på ca 75 kr medan handelsanställda kring 500-hundringen, vilket i sin tur resulterat i att alla låglöneförbunds kassor underminerats.
- som en följd av detta och höjda mpånadsavgifter särskilt för lågavlönade mer än 500.000 arbetstagare i dag är hänvisade till socialbidrag.
- som en följd av detta socialbidragsutgifterna ökat katastrofalt, varigenom den kommunala finansieringen av annan verksamhet undermineras, bl.a. drabbas vård, skola och omsorg av inskränkningar.
måndag 30 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar